top of page
  • Obrázek autoraTaťána

Kdo tu práci udělá?

Krok šestý - máte spolehlivé lidi?

Pokud váš podnikatelský záměr vyžaduje pouze vaši práci a osobní nasazení, jeví se to jistě jako ideální. Já si to ale nemyslím. Riziko, že vaše podnikání stojí a padá na vás, je obrovské. Stačí onemocnět a váš byznys může skončit v troskách.

Práce s lidmi je samozřejmě náročná, zvláště když jsou vašimi zaměstnanci a podřízenými, ale bez nich to prostě nejde. Otázkou je, zda-li víte, jaké lidi potřebujete? Kolik jich potřebujete a s jakou kvalifikací?

Dokážete vybrat skutečně ty pravé? Je důležité myslet i na to, že potřebujete nejen kvalifikovanou pracovní sílu ke strojům nebo jiným zařízením. Musíte mít někoho, kdo službu poskytne, a další zaměstnance, bez kterých se rozvíjející se firma neobejde, jako je účetní, recepční, asistentka, obchodníci, technici…


Zaměstnanci musí mít náležité pracovní smlouvy včetně popisu pracovní pozice s určenými kompetencemi a zodpovědností. Stanovenou mzdu – ideálně mzdovým výměrem, který bude oddělen od pracovní smlouvy. Musí mít stanovenou pracovní dobu, dovolenou, benefity, zkrátka všechny podmínky a výhody, které s danou pozicí souvisí.

Určitě by ale měli znát i váš podnikatelský záměr, kterému jsem věnovala první blog této minisérie. K vašim povinnostem přibude i motivace zaměstnanců, delegování práce a řada dalších povinností. Nezapomeňte na náklady spojené s dovolenou, sociálním a zdravotním pojištěním, příplatky, které závisí na typu provozu atd.


S lidmi je radost i starost. Mohou být vaším parťákem, který při vás bude stát a podporovat vás ve vašem podnikání, nebo vás naopak brzdit. Někteří bývají často nemocní, nejsou pracovití, okrádají zaměstnavatele, setkáte se i s lhaním a dalšími konflikty. Na tyto situace musíte být také připraveni. Ne vždy se vám podaří člověka odhadnout a vybrat skvělého zaměstnance.

Také přemýšlejte nad tím, že vše nemusíte zvládat realizovat prostřednictvím vlastních lidí. Téměř každý má externí dodavatele. Ale i je vybírejte velmi pečlivě, protože zcela zásadním způsobem mohou ovlivnit váš úspěch nebo neúspěch v podnikání. Z vlastních zkušeností znám mnoho firem, které jsou nespolehlivé, nekomunikují, neplní termíny, nedodržují kvalitu nebo neplatí.

Já sama jsem manažerka a ekonomka. Nejsem lektorka jazyků ani lingvistka. Věděla jsem, že oblasti mého podnikání odborně nerozumím. Takže jsem hledala nejkvalitnější lektory jazyků. Intuice mne vede celý můj život a plně jí důvěřuji. Věřím, že i díky tomu jsem vytvořila skvělý a erudovaný tým šesti lektorů, kteří se mnou začali. Uměli svou práci dělat dobře a rozuměli mým „kotrmelcům“. Po dvou měsících mi ale bylo jasné, že si na sebe nevyděláme, takže jsem se nechala zaměstnat na plný úvazek a sehnala jsem do kanceláře spolehlivou asistentku. I zde mi přálo velké štěstí, ale samozřejmě práci na plný úvazek a rozjíždění podnikání lze kombinovat jen na omezenou dobu.

22 zobrazení0 komentářů

Nejnovější příspěvky

Zobrazit vše
bottom of page