top of page
  • Obrázek autoraTaťána

Neříkejte, že se to nějak udělá

Krok třetí - realizace a pracoviště


Když už víte, jaké produkty nebo služby budete nabízet, přichází na řadu samotná realizace a konkrétní místo. Že se to “nějak udělá”? Na to v žádném případě nespoléhejte!

Na řadě je vaše ideální “virtuální realita”. Zavřete oči a vstupte do svého podnikání, na místo, kde se vše bude odehrávat a tvořit. Otevřete dveře do vašeho provozu, pokud je vaším cílem cokoliv vyrábět. Vidíte konkrétní stroje, zařízení, technické vybavení nebo počítače? Pokud nemáte dostatečnou fantazii, navštivte podobný funkční provoz.

Naprosto stejné je to u služeb, pokud tedy neporovozujete e-shop z obývacího pokoje. Je potřeba, abyse viděli celý prostor, kde tvoříte, kde se vše rodí a vzniká. Když už jsem zmínila virtuální obchod, pak i zde je důležité, abyste si ho "prošli", ovšem z pozice návštěvníka vašeho e-shopu. 

Nezapomeňte ani na zázemí pro zaměstnance, logistiku, sociální zázemí, recepci, kanceláře, kuchyňku, archiv, sklady, zasedací místnosti a další.K tomu ještě přidejte vybavení nábytkem a technologií, zkrátka hardware i software.



Zde je ideální pracovat s workflow. Princip je stejný jako ve vaší kuchyni. Když děláte řízek, jak postupujete? Inspirujte se. Namalujte si váš pracovní postup od A do Z, ať jste efektivní a s minimálními prostoji.

Náročnost provozu je další důležitou oblastí. Plánujete směnný provoz? Jaké pracovní podmínky souvisí s bezpečností práce? Pozor na legislativu! A nezapomeňte se pojistit! Provoz a vybavení, ale také pojistku „na blbost“. Pojištění na škody způsobené třetím osobám rozhodně doporučuji!


Jak to vypadalo, když jsem začínala podnikat já? Tenkrát jsem netušila, co to workflow je. Věděla jsem jen, že potřebuji učebny. Měla jsem našetřeno 50 000 Kč, což v té době bylo relativně hodně peněz, a tak jsem hledala první prostory k podnikání.

Jenomže po první návštěvě krásných útulných kanceláří jsem zjistila, že na to jednoduše nemám. Po několika prohlídkách jsem se musela rozhodnout, že holt začnu na pavlačáku. Prostory byly plesnivé, ošklivé, ale byly v centru.

Práce jsem se nikdy nebála, a tak jsem se rozhodla, že do toho půjdu. Prostory jsem vyklidila, vymalovala, do učeben dala zahradní nábytek (byl nejlevnější). Udělala slušnou toaletu, jednu místnost jako kancelář a tři místnosti jako učebny. Jedna z nich byla průchozí, takže při každé výuce studenti a lektor rušili ostatní. Pak jsem zjistila, že nemám studentům kde vařit kávu nebo čaj. Tak jsem do kanceláře „vtlačila“ kuchyňskou skříňku. Takhle by to ale v žádném případě nemělo fungovat!


Čtvrtým krokem při tvorbě byznysplánu jsou ceny, jejich tvorbě se budu věnovat v následujícím článku.


31 zobrazení0 komentářů

Nejnovější příspěvky

Zobrazit vše
bottom of page