top of page
  • Obrázek autoraTaťána

Pouze sen nestačí

Aktualizováno: 21. 1. 2019

aneb Jak podnikat, část 1.

Motivací k podnikání je často sen, který si chcete splnit, touha zažít specifický pocit svobody nebo snaha dělat takovou práci, která vás bude bavit a zároveň přinášet smysl. Někdo vstupuje do podnikání, protože přebírá rodinný podnik, jiný už nechce být zaměstnancem a dřít na uskutečnění snu někoho cizího.

Motivací mladé generace je často vybudování takového typu firmy, která bude s velkým ziskem prodána. Důvodů i snů může být mnoho, ale všichni podnikatelé mají jedno společné - chtějí vydělat peníze.


Já sama jsem o podnikání snila už v patnácti letech. Velmi silně jsem si uvědomovala, že znalost jazyků je klíčová pro to, aby mezi lidmi nevznikaly žádné bariéry. Začátek mého podnikání byl ale absolutně amatérský. Neměla jsem žádný byznys plán ani představu, jak to vlastně celé pojmout. Nechybělo mi ale obrovské nadšení, takže jsem si spočítala, kolik mám našetřeno peněz, což bylo tenkrát zhruba 50 000 korun, a pronajala si prostory v centru města. Doma jsem vymyslela a vytvořila název firmy, logo, vytiskla vizitky a koupila pár bílých triček, které jsem popsala reklamou. Rozdávala jsem lidem na ulicích letáky  a věřila, že mé nadšení budou sdílet i oni.

Od začátku jsem ale vše dělala špatně. Neznala jsem svou konkurenci, neorientovala se na trhu, nedokázala stanovit cenu, neuměla jsem ani spočítat, kolik vlastně potřebuji vydělat, abych zaplatila veškeré náklady. O zisku jsem si mohla nechat leda zdát.

A to je základ - mít byznys plán, z něhož je zřejmé, jestli je vaše podnikatelská myšlenka reálná, dosažitelná a udržitelná. Protože jsem od začátku začala úplně špatně, odpovídaly tomu i katastrofální výsledky. Po čtyřech měsících jsem utratila všechny naspořené peníze a byla nucená najít si práci, ze které jsem potom firmu dotovala. Ale když pracujete, nemůžete se pochopitelně podnikání přes den naplno věnovat.

Sen a podnikatelský plán totiž spolu velmi úzce souvisí, musíte mít obojí. 

Tomu, jak si stanovit podnikatelský záměr a správně sestavit byznys plán, se budu věnovat v dalších článcích.

34 zobrazení0 komentářů

Nejnovější příspěvky

Zobrazit vše
bottom of page