top of page
  • Obrázek autoraTaťána

Všechna proti a rizika

Poslední krok v tvorbě byznysplánu spočívá v tom, abyste si dokázali představit a uvědomit všechna rizika. Přiznat si, že podnikání může skončit špatně, není zrovna pozitivní a příjemná myšlenka. Je to ale nutné. Buďte upřímní a realističtí.

Jakékoliv konkrétní obavy si napište na papír a analyzujte je. Definujte si možné příčiny. Určitě budete postupně dopisovat a i tento závěrečný krok v tvorbě byznysplánu je nutné důkladně promyslet.

Určitě vás hned napadne lidský faktor, který je jedním z největších rizik. Lidé nepracují naplno, musíte je umět správně motivovat, předat jim vaši firemní vizi, ale měli by ji také s vámi sdílet. Může se vám stát, že vám zpočátku loajální zaměstnanec nakonec zcizí know-how a přetáhne zákazníky, nebo se o to minimálně pokusí. Setkala jsem se i s krádežemi materiálu a zboží. Proto při tvorbě rozpočtu stanovte i rezervu na extra výdaje.

V závislosti na typu podnikání budete muset počítat i s technickými výpadky a problémy. Mít nachystán krizový scénář nebo záložní řešení, když vypadne elektrický proud, nastane rozsáhlá technická závada, vypadne IT síť a vy nebudete mít zálohovaná data. Řeknete si možná, že to jsou příliš katastrofické scénáře, ale dochází k nim.



I ze strany zákazníků, partnerů a odběratelů nebo dodavatelů musíte počítat s “výpadky” a být na ně připraveni. Nespolehliví dodavatelé, špatná platební morálka zákazníků i odběratelů, to vše je dnes už bohužel běžná realita. Někdy nepomáhají ani pokuty a penále za nedodržení kvality nebo termínu, ale i na ty při tvorbě smluv myslete.


Já sama jsem manažerka, nejsem jazyková lektorka. Rizika při rozjezdu podnikání jsem si plně uvědomovala a vyhnula se možnosti vzít si úvěr, takže jsem se v nejistých začátcích nezadlužila. Myslím si, že jsou to hlavní dva důvody, proč moje podnikání přežilo a funguje už pětadvacet let. Společnost řídím z manažerské pozice a na vše ostatní mám odborníky, kteří učí a vedou naše další kurzy soft skills, navíc jsem vytvořila i expertní tým. Neriskovala jsem a věnovala se obchodu.

Rizika i možné následky jsem si jasně definovala a věděla, že pokud nastanou, budu je muset umět zvládnout, aby společnost TLC přežila a mohla se dál rozvíjet.


Miniseriál, v němž jsem se věnovala jednotlivým krokům při tvorbě byznysplánu, sice končí, ale budu ráda, když mi napíšete vaše zkušenosti, názory i připomínky.

12 zobrazení0 komentářů

Nejnovější příspěvky

Zobrazit vše
bottom of page