top of page
  • Obrázek autoraTaťána

Rozpočet a investice

Krok osmý - počáteční kapitál.

Pro rozjezd svého podnikání potřebujete vstupní investice. Od rozsahu vašeho podnikání a náročnosti jeho provozování se odvíjí váš nejnutnější vstupní kapitál. Hovoříme o takzvaném zakladatelském rozpočtu. Pokud nemáte dostatek vlastních financí, je variantou společník, investor nebo úvěr. Ať už zvolíte jakoukoliv variantu, budete k jednání potřebovat vypracovaný byznys plán.

V případě rozpočtu jde o provozní rozpočet, což je naprosto klíčová tabulka! Je důležité, aby byla přesná a úplná. Položky nezkreslujte, nezaokrouhlujte a nic nevynechávejte. Přemýšlejte naprosto racionálně a počítejte!

Hlavními výdajovými položkami rozpočtu jsou: nákup materiálu/zboží/služeb, mzdy, odvody a daně, energie a provozní náklady, pojištění, úvěrová splátka, odpisy (vybavení, stroje, licence atd), úroky z úvěru, nákup spotřebního materiálu, nákup drobného majetku.

Hlavními příjmovými položkami rozpočtu jsou: tržby výroby, prodej služeb.


Já sama jsem si nechtěla půjčovat. Rozhodla jsem se, že počátky podnikání budu dotovat ze svého zaměstnání. Nakonec jsem to zvládla a firmu rozjela, ale až po dlouhých šesti letech! Dnes máme velkou zásadní investici do našeho sídla, úvěr na 12 let, ale rozhodla jsem se pro něj až ve chvíli, kdy jsem si byla jistá, že to zvládneme.

A co patří k nejvyšším nákladům? Pracuji s lidmi, to jsou mé největší pravidelné výdaje. Ale ke své práci potřebujeme i počítače. Naše náklady na PC a software jsou v řádu statisíců a vždy mi to rve srdce. Je to investice, která je nejméně vidět a zároveň je velmi drahá.

26 zobrazení0 komentářů

Nejnovější příspěvky

Zobrazit vše
bottom of page